Inden du køber:

Rigtig mange er gennem tiden blevet snydt i forbindelse med køb af friesere, eller det de troede var en frieser...
 
Vi hører igen og igen om historier, hvor en sælger har forsikret en køber om at det skam er en ægte Frieser, selvom den ingen papirer har. Eller papirerne bare er blevet væk, men man kan sagtens få dem alligevel. Eller "du kan sagtens få den kåret, selvom det ikke er en avlgodkendt hingst, det er bare snobberi...". Vi har tilmed eksempler på Fell-ponyer som er blevet solgt under dække af at være en "mini-frieser" eller "frieser pony".
 
Lad os understrege een gang for alle - en hest er IKKE en Frieser bare fordi den ligner en... En hest er heller ikke en DV bare fordi den er brun og har 4-hvide sokker, en hest er heller ikke en Fjordhest bare fordi den er gul til sammenligning. Men desværre har en frieser et meget særpræget og eftertragtet udseende, som gør det nemt at snyde håbefulde købere.
 
En Frieser er en renracet hest og har derfor, for det første papirer på det, eller kan få det, akkurat som alle andre hest fra div. avlsforbund. Stamtavlen er udstedt af KFPS og er lamineret i plastic og 3-foldet. Hestepasset kan i den forbindelse ikke bruges som dokumentation, det er stamtavlen og KUN denne der er gældende som "papirer på hesten". Stamtavlen tilhører i øvrigt KFPS, så afgår hesten ved døden, skal den derfor sendes retur til forbundet.
 
Vi vil også kraftigt opfordre til at man vælger en frieser, som er avlet med avlsgodkendte KFPS hingste. Avl med IKKE avlsgodkendt hingste (det man i folkemunde kalder "pirat-avl") er naturligvis ikke strafbart, men afkom herefter kan ikke opstages i stambogen, men vil kun kunne komme i B-bog i flere generationer herefter !!!
 
Selvfølgelig er en Frieser en ren Frieser hvis både hoppen og hingsten har eller kan få KFPS papirer, det kan ikke diskuteres. MEN heste der ikke kan optages i stambogen vil praktisk talt være værdiløse set ud fra et avlsmæssigt perspektiv, men som "hest" er den selvfølgelig ikke værdiløs. Der er en grund til at man avlsgodkender hingste indenfor et hvert avlsforbund - det er for at sikre at kvaliteten af de heste der afvles lever op til avlsmålene for racen. Kvalitetsstemplet for dette er og bliver stambogspapirerne. Har eller kan hesten ikke få stamborgpapirer på baggrund af dens "forældre" - ja, så betyder det jo ganske enkelt at den ikke overholder kravene der stilles for stambogen. Såfremt den HAR papirer, men er efter en ikke avlsgodkendt hingst, kan den pågældende heste for altid KUN optages i B-bog og herfra er vejen til stambogen for en hoppes afkom flere generationer lang, og for hingstes vedkommende ikke en mulighed. Du kan self. godt stille en B-bogs hest til kåring for at få en bedømmelse, men den kan ikke avancere højere end den er, hvorfor man som seriøs frieseravler aldrig ville avle videre på en B-bogs hoppe. Nogle har endda den holdningen, at man kun avler på STER hopper og højere - igen for at sikre kvaliteten og for at føllene dermed kan få det der kaldes "fulde papirer", som betyder de på moderlinjen har STER i 3. generationer.
 
Så derfor er det self. op til dig som køber om du vil støtte holdningen til kvalitet i det pågældende avlsforbund (for Friesere KFPS) og købe en hest der ved kåring har mulighed for at komme i stambogen (hvis den er god nok), eller du vil gå på kompromis med kvaliteten og købe en hest der er avlet uden hingsten har avlsgodkendelse...
 
TJEK HESTEN INDEN DU KØBER !!!
Alle friesere er også chippet i dag, og ældre heste tatoveret på tungen. Så påstår en sælger at papirene "bare er blevet væk", så få en dyrlæge til at finde chippen eller nummeret på tungen og check dette med KFPS. Det er også muligt at fastsætte via DNA.

Fell pony
Ligner en Frieser men har INTET med en frieser at gøre og er ej heller en "Mini-frieser" - det findes der ikke noget der hedder!

Frieser

Marc-Peter Spahn og avlshingsten Anders 451