Derfor er vi så fascinerende af Frieseren...

Frieseren

Frieserhesten er en af de ældste hesteracer i verden og stammer fortrinsvis fra de nordlige provinser af Nederlandene (Friesland) tilbage fra det 16. og 17. årh.

I det 16 årh. forædlede de adelige deres krigsheste med den spanske Andaluser og da spanierne under 80 års krigen bragte spanske hingste med til det besatte Holland, blev racen yderligere forædlet og frieseren er derfor en varmblodshest.

Efter krigen blev racen brugt til ridekunstens høje skole, og var representeret på berømte stutterier - ja, selv i det danske Frederiksborg stutteri og det biskoppelige stutteri ved Salzburg.

Stambogen blev oprettet i 1879 i Friesland, hvor den fortsat har sit hovedsæde i Drachten, men i det 19. årh. gik avlen i forfald. Frieserne blev herefter primært brugt som køreheste, og udmærkede sig ved travløb, som på dette tidspunkt var på mode i Nederlandene.

Racen har flere gange været tæt på at uddø,
men vedholdne frieslændere sikrede, at vi i dag stadig kan nyde racen, og at den lever fuldt op til nutidens idealer for en sports- og fritidshest.

Der bliver i dag avlet frieserheste mange steder i Verden, men avlen er stadig koncentreret i det nordhollandske Friesland.

Fakta

Oprindelse: Friesland i Holland

Egenskaber: Dressurhest, Showhest, Kørehest

Farve: Sort uden aftegn

Højde: Oftest 160-165 cm. Dog særlige min. krav i forbindelse med kåringsgrader.

Temprament: Typisk en klog hest med et roligt gemyt. Knytter sig meget til sit menneske.

Avlshingste: Der er pt. INGEN avlsgodkendte hingste i Danmark.

Udbredelse: Der er ca. 1.500 frieserheste i DK og 65.000 på verdensplan.

Kåringsregler: Alle friesere bedømmes efter ens regler af dommere udsendt fra hovedforbundet FPS i Holland.

Se den fantastiske video om frieseren fra Stutteri Ellemose