Med Frieser Nord på fællestur til hingstekåring

Af Melisa Mark Nielsen

Tirsdag til aften trak den første flok fra Frieser Nord syd over landet for at komme til Holland, nærmere betegnet Leeuwarden i Friesland. Turen derned gik rigtig godt, trods morfar-kørsel og speedometre der viste forskellige hastigheder (eller måske det kan kaldes fejl 40?). Vi ramte endelig Holland ved 01 tiden i campen It Wiid som også har lagt hytter til de andre år Frieser Nord har været afsted.

Allerede onsdag morgen måtte mave-gymnastikken i gang, da Jes lavede en ”scene” ved en af alle de mange kanaler som ses i Holland. Jes havde ikke lige tænkt over hvor glat græsset kan være en tidlig morgen i Januar, så han måtte en tur på røven og kure ned mod kanalen som lå tæt på hytten, dog når han lige akkurat at sætte hælen i, inden han ellers ville være faldet i vandet. Onsdag var ren shopping tur, først en tur i Divoza Horseworld som byder på utrolig meget rideudstyr og ikke mindst en masse tilbud! J Næste stop blev Tweenspan og en tur til byen Leek, hvor vi fik os en god frokost og shoppede videre, derefter afslapning og hygge i hytten.

Torsdag gik det for alvor løs og alle de unge hingste blev fremvist i løbet af dagen. Hvor var der mange smukke og super-godt-gående hingste, men kun få fik lov til at slippe igennem til 3 runde som blev afholdt fredag – det blev i alt til 22 hingte som fik lov til at gå videre. Endnu et hold kom til Leeuwarden torsdag eftermiddag, her blev hygget med fadbamser som i øvrigt er meget sølle i forhold til de fadbamser vi kender fra Danmark ;) Torsdag var også store heppe dag, da de to Dansk hingste kom i ringen – desværre gik ingen af dem videre til 3 runde fredag. Efter det høje humør over de udvalgte hingst til 3 runde fredag, gik turen hjem til It Wiid igen. Humøret var højt og det stod nu på afslapning og hygge i den lille hytte, vi fik gang i spillet ”Den Fede Pingvin” og sikke en humørfyldt aften dette spil kunne byde på. Jeg tror jeg bedst kan beskrive det sådan her: ”Laugh until your belly hurts and then just a bit more” J 

Som et lyn fra en klar himmel var det allerede fredag morgen og dagen stod på clinics, hver især fik delt sig ud på de forskellige clinics, som de gerne ville se. For mit vedkommende var jeg til en clinic om IBOP, både teoretisk og praksis, clinicen blev afholdt af Herman Schmidt som bedømmer IBOP i Holland – det var super godt og spændende. Herefter mødtes vi alle igen og fik udvekslet lidt af vores erfaringer og ting som vi måske ikke lige vidste noget om.

3 runde for de unge hingste begyndt og det var virkelig spænde at se hvilke unge hingste de ville vælge ud til 70 dags testen. Det blev til 18 hingste i alt.

Fredag aften var store showaften, showet i år var helt helt anderledes end hvad jeg har set før. Lyd, lys og ikke mindst det fantastiske show gav gåsehud, flotte dressur friesere, smukke hestevogne, gamle slæder med bjælder og hestene som havde bjælder på – det var så smukt! Og ikke mindst en ekvipage som kom ridende ind i en stor bobbel ! Det var så vildt og flot! Sikke et show :-) Waaauw… :-)

Fuldstændig overvældet kom vi tilbage til hytten, og vi kunne da liiiiige ta’ et spil ”Den Fede Pingvin” inden vi skulle i seng J

Lørdag.. årh det var hårdt at skulle tidlig op! Men op og afsted, vi skulle have plads – helst så langt foran så muligt, det blev på 2. række (skidt pyt, vind og duft efter hesten kan også mærkes her). Det var finaledag, årets champion og reserve champion skulle findes. De bedste avlsgodkendte hingste går videre til champion rundten, i denne runde udvælges en champion og reserve champion – en for de unge hingste og en for de ældre hingste. Norbert 444 løb af med champion titlen for 3 gang i træk og reserve champion blev Mewes 438. Fantastiske flotte hingste! 

I løbet af fredagen/ lørdagen var der tid til at få kigget boderne og ikke mindst staldene med de totalt over lækre hingste :-) Muuums – jeg kunne tage dem alle med hjem. De er jo fantastisk smukke, og så er det jo sjovt at se avlshingsten til ens egne heste.

Efter kåringen af året champions gik turen til den kinesiske restaurant med en stor flok danskere, restauranten bød på så meget forskelligt mad – ja, faktisk så meget man næsten ikke kunne beslutte sig for at vælge hvilket man ville have. Efter folk havde fået spist og fordøjet maden og dagens oplevelser begyndte humøret at nå sit højdepunkt. Lydløse mundbevægelser efter Politiskolen kom i spil, håndtegn og store armbevægelser for at opnå de bedste forklaringer så vidt muligt – gjorde denne aften skide skæg ;)

Søndag stod på Tour de Henswoude – Okkema – Chardon  og til sidst et smut forbi Nanning. Vi benyttede denne søndag til at få set en masse hingste (igen ja) i deres hjem J Hos Henswoude var der åbent hus og der blev fremvist salgsheste i forskellige klasser, og ikke mindst de fine avlshingste som de ejer. Bl.a. fik vi set Wierd som lige er blevet solgt til Norge. Turen gik videre til Stald Okkema, vi fik set en hingst under ridning og et 2 spand som var ude og kører. Men jeg må indrømme at min interesse var et helt andet sted… I stalden, i boksen – nærmer betegnet ”Times A”  piiiift hvor var han lækker! Desværre måtte vi videre til næste sted, nemlig til Chardon, en slagsstald som også har rigtig mange lækre hingste. Kasper faldt hurtig for en hingst, han hed Germ – han ville så gerne kysse med Kasper, en rigtig hygge bamse. Til sidst et kort smut forbi Nanning og kigge hans fine heste, og så en IBOP vogn som Kasper var interesseret i.

Det var nu blevet sen eftermiddag og bilerne vendte snuderne hjem mod Danmark efter nogle rigtig gode dage i Holland med en masse oplevelser og rigtig hyggeligt samvær J

Jeg takker for nogle rigtig dejlige dage med folkene fra Frieser Nord! I er og bliver helt igennem fantastiske J

Vigtige ting jeg har lært på denne tur:

 • Ha’ mere end 12 æg i køleskabet hvis Kasper Poulsen kommer på besøg
 • Euro mønter er dårlig til møntkast
 • Line G. elsker vodka ;)  
 • Eline er dårlig til at ligge neglelak på
 • Vibber er verdens bedste ”mor”
 • Jes er generelt bare fantastisk underholdning
 • Eline lyder værre end en hest der gumler hø når hun sover (hun skærer tænder)
 • Camilla kan ikke li’ for blødkogte æg
 • Sara elsker kaffe
 • Jeg kan nu Bamses Venners albummer uden af (næsten)
 • Vi på vejen igen (Finn og Jacob) – findes på engelsk – On the road again